Wat is dat? Zonnecollectoren!

Wat hebben zij nou op het dak staan?

Op de Andries Snoekstraat 59 staat, niet te missen, een constructie op het dak. Dit is een zonnecollectorsysteem, een systeem om warmte mee te vangen.

Hoe werkt het?

Met zonnecollectoren vang je de warmte op van de zon. De stellage op het dak bestaat uit vacuümbuizen waarin door de zon een vloeistof wordt verwarmd totdat die verdampt. Die damp wordt langs een vat met 300 liter water geleid dat binnen op de eerste verdieping staat en geeft daar zijn warmte af. Het wordt daardoor weer een vloeistof die door het systeem terug naar de buizen stroomt (en daar weer verdampt etc).

Waar gebruiken jullie het voor?

We gebruiken het voor alles waarvoor we warmte nodig hebben: warm water voor de wasmachine en de vaatwasser, om te douchen en voor de verwarming in huis, we hebben namelijk overal vloerverwarming in plaats van radiatoren, dus we kunnen het water gebruiken voor LTW (lage temperatuur warmte) waarmee je minder energie verbruikt.. Onze verwarming wordt ‘opgestookt’ met water van 40 graden Celsius, terwijl een normale verwarming water van 60 tot 90 graden nodig heeft.

Wat is het verschil met zonnecellen?

Met zonnecellen wek je energie op in de vorm van elektriciteit en met zonnecollectoren energie in de vorm van warmte – waar je bij je CV-ketel gas voor zou gebruiken.

Moet iedereen nu kiezen voor zonnecollectoren of voor zonnecellen?

Sowieso is het altijd mooi als mensen kijken naar milieuvriendelijke oplossingen. En de keuze zonnecollectoren of zonnecellen hangt af van wat je zelf wilt, nu verbruikt en in de toekomst verwacht. Óf je bespaart op elektriciteit óf op gas.
Zonnecollectorsystemen – zoals wij hebben – hebben een langere nuttige levensduur dan zonnecellen, omdat de ‘kracht van zonnecellen afneemt naarmate ze ouder zijn. Aan de andere kan kunnen mensen die zonnecellen hebben hun overschot aan elektriciteit terug leveren op het net en zij zien dus de teller van hun elektriciteitsrekening teruglopen. Maar het is onbekend hoe lang de energiebedrijven nog compensatie daarvoor gaan geven en er gaan geruchten dat daar veranderingen aan zitten te komen.

En jullie zelf?

Voor ons was dit de mooie oplossing omdat we zó veel aan het huis aan het verbouwen waren dat we ook direct de vloerverwarming konden aanleggen. Zo maak je echt goed gebruik van al het warme water. Eén van de dingen waar we achteraf nog over hebben nagedacht is of we niet 50:50 hadden moeten doen. We hebben nog meer milieubewuste aanpassingen gemaakt aan de woning, waardoor we misschien met de minder buizen op het dak toe hadden gekund voor de warmtewinning. Dan hadden we op de andere plek natuurlijk mooi een zonnecel neer kunnen zetten om óók onze elektriciteit mee op te wekken (die mocht er nu niet meer bij omdat ons dak anders te vol werd). We hebben dat echter nog nooit berekend en genieten gewoon van ons mooie huis zoals het nu is en het (warme) wonen in Bluebanddorp.

Wil je meer weten? Bel gerust aan!

Goede groet,

Juliette, Judith en Jurgen Tacq