Bigbag leem

Ecologisch bouwen met leem

Een bijzondere, nieuwe maar tevens oeroude, manier van muren pleisteren is te zien in het laatste blok van de Andries Snoekstraat. De twee jonge nieuwe bewoners hebben hier niet voor gipsstucwerk gekozen, maar voor leem.

leem is stralingswerend, geluidsisolerend en zorgt voor een goede relatieve luchtvochtigheid

In heel wat moderne huizen is de lucht te droog en te stoffig. Iedereen heeft al wel eens ervaren dat te droge lucht storend werkt, maar het is ook ongezond. In moderne kantoorgebouwen bijvoorbeeld wordt vaak een luchtvochtigheid van 30% kunstmatig aangehouden. In de vrije natuur bedraagt die echter 40% tot 70%. De hedendaagse geneeskunde stelt dat 50% RV (relatieve vochtigheid) het gezondste is.

Een juiste luchtvochtigheid kan bereikt worden door het gebruik van materialen die voldoende hygroscopisch zijn. Dit zijn materialen die vocht opnemen als de RV hoog is en het weer afgeven als die RV daalt. Hout, papier, leem, zachte baksteen zijn zulke materialen. Metingen hebben uitgewezen dat in lemen huizen de RV steeds rond de 50% stabiel blijft.

Aankomende dagen wordt de leem op muren en plafonds aangebracht. Voor de deur staat een bigbag met 1200kg leem. Loop gerust eens langs voor een praatje of help een emmertje leem naar boven sjouwen.

Meer info en bron informatie/tekst